Úvod › Fóra › Vojáci sobě › Ostatní › Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku
- Toto téma je prázdné.
-
AutorPříspěvky
-
1 srpna, 2014 v 8:45 am #3780MILAÚčastník
ŠAVLE SV.CELESTÝNA SUROVINY : 600-700g vepřové kýty, 2-3 stroužky česneku, pepř, sůl, 5 lžic oleje, 250g čabajky nebo jiné pikantní klobásy 2 cibule, 100g slaniny
POSTUP: Maso nakrájíme na kousky ke grilování, opepříme, potřeme česnekem utřeným se solí, naskládáme do kameninové nádoby, polijeme olejem a asi 6 hodin marinujeme v chladu a občas promícháme.
Čabajku nebo klobásu uvaříme, nakrájíme na kolečka, cibuli také nakrájíme na silnější kolečka. Na jehlice napichujeme střídavě maso, čabajku, cibuli a slaninu a grilujeme. Jako přílohu podáváme bramborák.1 září, 2014 v 7:38 am #3788MILAÚčastníkDneska začíná školní rok tak co připravit školákům něco sladkého-třeba palačinky ale jinak !
17 září, 2014 v 1:07 pm #3792MILAÚčastníkJelikož je letos úroda hub tak co zkusit – Houbový pekáček
SUROVINY:tvrdé , zdravé houby, překrojené podélně na půlky, nebo na čtvrtiny
recept uvádí grilovací koření, ale já jsem dal bylinky: rozmarýn, tymián, pepř, drcený kmín,trochu ostrého koření – chilli, nebo Pull Biber,250 ml čerstvé smetany,kousek másla,
anglickou slaninu nakrájenou na proužky,hrubou sůl.
POSTUP– V pekáčku na másle osmahneme anglickou slaninu a jakmile zrůžoví, vložíme houby, posypeme solí a kořením a zalijeme smetanou. Troubu rozpálíme na 250 st. a pekáček vložíme dovnitř. Pečeme bez poklice hodinu. Ze smetany, slaninky a šťávy z hub se udělá naprosto skvělá šťáva, houby jsou krásně propečené a kolem pekáčku krusta, o kterou se jistě strhne u stolu malá bitva.Jako přílohu lze dát buď vařené brambory, nebo bramborovou kaši.
1 října, 2014 v 8:33 am #3798MILAÚčastníkTak ještě jeden houbařský recept Houbová mňamka a pokud ho letos nestihnete tak na příští rok
26 října, 2014 v 8:31 am #3801MILAÚčastníkTak tohle je mňamka po našem…….
1 prosince, 2014 v 9:21 am #3807MILAÚčastníkJak udělat pravý socialistický vlašák ????
Vlašský salát z někdejších lahůdkářských výroben patří mezi něco málo fenoménů, o nichž je nutno objektivně přiznat, že „za socíku“ bývaly lepší. Vlašák byl pochoutka pro děti, dojídala se jím mládež, svačili ho dospělí. Vlašák se nedal jíst jen tak. Byla ustálená zvyklost dávat si pět deka na jeden rohlík (deset deka a dva rohlíky, a tak dál).
Výrobní postup (citace)
… „uvařené a za tepla oloupané brambory necháme vychladnout. Vychladlé brambory nakrá-jíme na stejné nudličky nebo kostky, přidáme stejně tvarované okurky a vařenou zeleninu, salám nakrájený na nudličky, hrášek bez nálevu a vše spojíme majonézou,( domácí smíchanou s hořčicí a octem. Salát osolíme, osladíme, okořeníme a lehce rozmícháme.“
…Jestliže nedodržíme technologickou kázeň, bude výsledek třeba chutný, ale nebude totožný s původním vlašákem.
Ingredience
· Salám musí být šunkový. Salám totiž určí chuť výsledku.
· Bramboryl měly být varného typu A, případně B, ale ne typu C (aby se nerozpadaly). Musejí být opravdu studené, jinak zkašovatí.
· Celer a mrkev nesmějí být tvrdé.
· Okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu.
· Worcesterská omáčka ve vlašáku musí být, ale nesmí se nahrazovat ničím jiným(například sójovou omáčkou). A opatrně s ní.
· Hořčice musí být obyčejná plnotučná (ne hořčice francouzského typu).
· Brambory a zelenina je třeba ručně nakrájet na drobné kousky. Vypomáhat si mřížkou na
brambory nelze (příliš velké kusy). Ale není vhodné ani brambory a zeleninu sekat nějakém
robotu.
· Šunkový salám musí být skutečně nakrájený na úzké proužky. Nudličky se krájí z rozpůleného ručně nakrájeného tenkého kolečka. Salám musí být koupený vcelku, nikoliv krájený na tenké plátky.
Zde je to rozpočítáno na půl kila salátu: 175g brambor,114g šunkového salámu,45g steril.okurek ,10g steril.hrášku ,16g celeru ,24g mrkve ,10g pln.hořčice ,0,25g ml.pepře
,7,5g octu ,2,5g worcesteru ,100g majonézy ,5g cukru krupice ,5g sůl .8 ledna, 2015 v 7:39 pm #3820MILAÚčastníkVojenské řezy
Použité suroviny receptu Vojenské řezy:
45 dkg hladké mouky | 10 dkg cukru | 2 vejce | 2 lžíce medu | 1 prášek do pečiva | 3 lžíce mléka | Krém: 1/2 l mléka | 3 lžíce hrubé mouky | 1 lžíce solamylu | 10 dkg cukru | 20 dkg másla | 10 dkg cukru | rum podle chuti | čokoládová poleva
Postup přípravy receptu Vojenské řezy:
Vypracujeme těsto a vyválíme na otočeném plechu 3 slabé placky na velikost zvoleného plechu. Do jedné třetiny těsta před vyválením zapracujeme kakao. Plech opět otočíme, vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Všechny tři pláty postupně upečeme do zlatova. U kakaového plátu pozor, aby se nepřipálil. Kakao by zhořklo.
KRÉM: 1/2 mléka, 3 lžíce hrubé mouky, 1 lžička solamylu, 10 dkg cukru – uvaříme kaši a necháme vychladnout. 20 dkg másla a 10 dkg cukru utřeme a přidáme studenou kaši a podle chuti rum.
Na jeden světlý plát dáme krém, přiložíme hnědý plát a opět krém a přiložíme světlý plát. Na vrch světlého plátu natřeme čokoládovou polevu a zatížíme. Necháme v chladu proležet.
1 února, 2015 v 12:12 pm #3826MILAÚčastníkJak se dělala čalamáda za nás…….
1 března, 2015 v 6:31 pm #3843MILAÚčastníkŠpagety po vojensku
kabanos,cibule,česnek,olej,rajský protlak,sůl,pepř,bazalka , oregano,tymián,špagety,sýr
Dám vařit špagety, na cibulce osmažím pokrájený kabanos, přidám plátky česneku, protlak, osolím, okořením a nechám chvíli povařit. Prdnu to na špagety a na to strouhaný sýr.1 dubna, 2015 v 4:24 pm #3846MILAÚčastníkVojenský kotlíkový guláš
SUROVINY – 600 g hovězí masoho (kližka) ,400 g cibule,100 g špeku,20 g mletá paprika, 50 g rajčatový protlak,300 g brambor,200 g rajčat,200 g čerstvá paprika
voda, nebo vývar ,chilli papriky,kmín ,majoránka,sůl,pepř ,česnek ,bobkový list ,hladká mouka
POSTUP – Slaninu nakrájíme na menší kostičky, necháme rozpustit a opečeme společně s cibuli. Hovězí maso nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme, opečeme spolu se slaninou a cibulí. Následně přidáme, rajčatový protlak, krátce orestujeme, zaprášíme mletou paprikou, přidáme kmín, chilli papriku, bobkový list a zalijeme vývarem. Maso v základu dusíme do poloměkka. Potom k němu přidáme očištěné a nakrájené brambory a čerstvou papriku. Ke konci vaření dochutíme česnekem, majoránkou, rajčaty a dle potřeby zahustíme moukou.
28 května, 2015 v 5:31 pm #3861MILAÚčastníkGrenadýrmarš nebo také “Granátnícký pochod” je jednoduchý pokrm, který znáte možná od svých babiček. Původ jídla sahá až do období napoleonských válek, kdy měla armáda problémy se zásobováním a kuchaři k dispozici pouze těstoviny a brambory. Jídlo se pak předávalo z generace na generaci s jeho různými chuťěmi a vylepšeními.
Jsou známe verze s paprikou, houbami, pro “bohatší” pak s uzeným, slaninou či kouskem klobásy.2 listopadu, 2015 v 6:22 pm #3885MILAÚčastníkČesnečka vojenská ( Porce:1 )
Česnek 3 stroužky
Sůl 1 špetka
Pepř celý 1 špetka
Vepřové sádlo 2 lžičky
Drcený kmín 1 špetka
Vařící voda 1 miska
Prolisovaný česnek vložíme do misky s dalšími ingrediencemi a zalijeme vařící vodou
Po vychladnutí provedeme konzumaci. Dobrou chuť!2 prosince, 2015 v 6:17 pm #3892MILAÚčastník…..NOVOROČNÍ BAŠTA
SUROVINY – 1 pórek , 3 paprika , 1-1,5kg kotlety , 150 g slanina anglická , 150 g sýr , 2 mrkev , hrst houby sušené , 150 g bůček.
POSTUP – Kotletu vykostíme a uděláme nožem kapsu. Do tenkých plátků vepřového bůčku zabalíme kousky pórku, papriky, sýra nebo hub a vložíme je do kapsy. Vařenou mrkev vtlačíme do boku kapsy. Kapsu uzavřeme špejlemi nebo jehlicemi, aby náplň nevytekla. V horkém oleji na pánvi maso prudce opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Rozdrtíme tříbarevný pepř, ve kterém maso obalíme. Potom ho zabalíme do slaniny a ovážeme provázkem, aby si podrželo pěkný tvar.
Na plech dáme nahrubo nakrájenou cibuli, do ní vložíme maso, podlijeme vodou a pečeme jednu a půl hodiny. Upečené maso vyjmeme, odstraníme špejle nebo jehlice a nakrájíme na plátky. Výpek zahustíme jíškou, abychom získali omáčku. Do omáčky dáme kousek masoxu nebo jemně mleté houby.11 února, 2016 v 5:00 pm #3920MILAÚčastníkSUPRÁCKÝ BRAMBORÁK
9 července, 2016 v 9:23 am #3943MILAÚčastníkTak tenhle salát byl vynikající hlavně druhý den po opici…..
-
AutorPříspěvky
- Musíte se přihlásit.