Úvod Fóra Vojáci sobě Ostatní Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 33)
  • Autor
    Příspěvky
  • #3127
    MILA
    Účastník

      VOJENSKÝ GULÁŠ
      SUROVINY
      koření::
      olej
      sůl
      brambory
      1 menší rajče (ne cherry)
      plátek anglické slaniny
      1 paprika (to je fuk jaká)
      mletý pepř, mletý kmín, mleté nové koření, bobkový list, muškátový květ, majoránka, špetka libečku; sladká paprika
      pěkná hovězí kližka
      kvalitní buřty nebo šunková klobása
      cibule ve stejném množství jako veškeré masné ingregience dohromady
      0,5l plechovka oblíbeného 12° piva (po poklesu kvality Pilsnera používám osobně Radegast Premium)
      cukr
      palice pěkného česneku
      POSTUP
      Než se pustíte do přípravy tohoto pokrmu, důkladně si zopakujte nejzákladnější zásadu dobrého guláše: NESRAT SE S TÍM! Vše vaříme od oka, po hrstech. Žádné zbytečné piplání, žádné vážení ani měření – tím můžeme tuhle lahodu jen zkazit! Řiďme se intuicí zkušeného kuchaře, vložme do vaření kus sebe a vařme od srdce. Pak to vyjde.

      Otevřeme si plechovku vychlazeného piva a polovinu jí vypijeme. Zbytek necháme stát vedle sporáku. Do kotlíku nebo diamantové pánve naházíme na menší kostičky nakrájenou kližku, na půlkolečka nakrájené buřty či šunkovou klobásu a na kousíčky rozhrájený plátek slaniny. Zasypeme solí a vším kořením vyjma sladké papriky. Zalijeme trochou oleje a pustíme pod tím zuřivý oheň. Směs důkladně orestujeme. Přisypeme na velmi hrubé kusy nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájenou papriku a rajče. Promícháme. Opět důkladně smažíme a klidně necháme malinko připálit (nebojme se toho!)
      Když směs udělá na dně jemnou kůrku spáleniny, podlijeme zbytkem piva v plechovce a bez pokličky zuřivě vaříme, dokud to všechno nezhoustne a pivo se téměř neodpaří. Poté na to všechno nalijeme veliké množství studené vody. Když říkám veliké, myslím zhruba troj- až čtyřnásobek objemu smažené směsi, ale přesný poměr vám vážně nepovím – chce to dívat se a myslet. Mějme na paměti, že pokrm se bude nyní vařit 3 hodiny a i poté tam stále musí dost vody zbýt, abychom v tom ještě mohli uvařit brambory. Pozor! – jen první voda zachová veškerou chuť – pokud jí necháte vyvařit příliš mnoho a budete muset dolít další vodu, vytratí se převážná část chuti. Takže opravdu té vody dejte hodně. Vmíchejte do ní hodně sladké papriky. Vše rychle uveďte do varu a jakmile se to začne vařit, stáhněte oheň, přiklopte poklicí a nechte cca 3 hodiny probublávat.

      Zatímco se voda vaří, oloupeme česnek a nakrájíme ho na plátky. Oloupeme také brambory a nakrájíme je na větší kousky.

      Po cca třech hodinách probublávání nasypeme do vroucí směsi brambory a po dalších asi deseti minutách česnek. Vaříme, dokud brambory úplně nezměknou a omáčka nebude přirozenou cestou mírně zhoustlá.

      #3711
      MILA
      Účastník

        VOJENSKÁ POLÉVKA
        SUROVINY
        • 400 g skopového masa
        • 1 cibule
        • 100 g zralé fazole
        • 250 g zelených fazolí
        • 200 g zelí
        • 150 g brambor
        • kousek celeru
        • mrkev
        • petržel
        • rajče
        • 2 papriky
        • 3 polévkové lžíce oleje
        • 1 lžička sladké papriky
        • petržel
        • sůl
        POSTUP
        Maso nakrájíme na kousky, vložíme do hrnce spolu se zralými fazolemi, zalijeme 1 litrem vody a vaříme do změknutí. Po změknutí vložíme zelené fazole nakrájené na kousky, brambory, mrkev, petržel a celer nakrájený na kousky, zelí nakrájené na plátky a sůl. V oleji podusíme cibuli, zapražíme sladkou paprikou a vlijeme do polévky. Vložíme papriky a rajčata nakrájená nadrobno. Polévku vaříme na mírném ohni ještě 10-15 minut. Polévku podáváme posypanou nasekanou zelenou petrželí a mletým pepřem.

        #3712
        MILA
        Účastník

          Recept na Frankfurskou pečeni z knihy dobrý voják Švejk.

          #3713
          MILA
          Účastník

            Recept na Uzené v pivním těstíčku z knihy Dobrý voják Švejk.

            #3714
            MILA
            Účastník

              Recept na Pikantní utopence z knížky Dobrý voják Švejk
              Ve Švejkově době se v českých hospodách poprvé objevují buřty v octovém nálevu. Utopenci se jim prý říká proto, že se jejich autor utopil v náhonu při opravě mlýnského kola.

              SUROVINY-1,5 kgcibule,1 balíček kysané zelí,15 ks naložená feferonka, 1 sklenice sterilovaná kapie,15 ks párek (libový)
              NÁLEV-1 balíče kdeko,1 lžička vegeta ,0,5 locet ,7 kuliče knové koření , 1,5 l voda,3 lžíce cukr,10 kuliček celý černý pepř,2 ks bobkový list
              POSTUP-Nejdříve si připravíme nálev. Vodu s octem, kořením a cukrem svaříme a necháme 5 minut vařit na mírném ohni. Nálev necháme vychladit. Pětilitrovou sklenici z okurek omyjeme. Zelí si otevřeme.

              Mezitím si oloupeme cibule a nakrájíme na tenká kolečka. Klidně můžeme použít i kuchyňského robota. Všechny párky oloupeme a podélně v nich v polovině nařízneme otvor. Otvor otevřeme a naplníme kolečky cibule.
              Dno sklenice pokryjeme cibulí a přidáme trochu kysaného zelí. Pak na něj rozložíme 3 naplněné párky. Mám vyzkoušené, že se vejdou 3, takže se musí trochu zmáčknout, ale ne roztrhnout. Na párky dáme opět vrstvu cibule, zelí a taky přidáme kapii. Opět dáme vrstvu párků, cibule, zelí a papriky. Pokračujeme do vyčerpání párků. Poslední vrstvou je cibule se zelím a paprikou.
              Vychladlý nálev scedíme a zalijeme jím připravenou sklenici. Necháme obsah sklenice sednout, a pak do ní dolijeme zase část nálevu, aby bylo vše pečlivě ponořené. Zbytek nálevu můžeme použít nebo skladovat.
              Utopenci potřebují aspoň týden, aby byli správně uleželí. Po třech dnech se už ale dají jíst taky, ale není to ono. Kdo chce, může jednotlivé vrstvy prokládat feferonkami. Budou pikantnější.

              #3715
              MILA
              Účastník

                Čardáš utopenců v pivě
                Špekáčky oloupeme a podélně nakrojíme. Obalíme ve směsi papriky a pepře. Do zářezu vložíme na silnější plátky nakrájenou cibuli. Do světlého piva přidáme lahvičku ostrého kečupu, trochu chilli, hořčice (může být francouzská) a olej. Dobře promícháme. Špekáčky urovnáme do lahve těsně vedle sebe a zalijeme je připraveným nálevem. Necháme 48 hodin v chladnu rozležet. Při podávání přeléváme jednotlivé porce nálevem ze špekáčků.
                Tohle – DOPORUČUJI !

                #3630
                MILA
                Účastník

                  Suprácká pomazánka
                  Tahle pomazánka je ideální na chatě,chalupě někde na zahradě a doporučuji na topinky.

                  #3723
                  MILA
                  Účastník

                    Topinky pro spolubojovníky

                    #3731
                    MILA
                    Účastník

                      MASÍČKO PO VOJENSKU
                      SUROVINY-masíčko(jedno jaké, kousky.. ), troška oleje, půl kelímku kremžské hořčice, 2 velké cibule, 1 palička česneku, sůl a pepř. POSTUP – Do misky se dá maso, posolí se, opepří, zalije se hořčicí smíchanou s malinkým množstvím oleje a poklade se velkou vrstvou nakrájené cibule a česneku. Takhle naložené masíčko se nechá přes noc naložené. Druhý den se zprudka opeče, poté se podlije a dá se do trouby péct, prvně zakryté a potom se to nechá opéct. Až je maso měkké, tak se může baštit, neuvěřitelné, co dokáže jenom hořčice…

                      #3736
                      MILA
                      Účastník

                        ŘÍZKY Z TLÁČI– to musíte zkusit!
                        Suroviny na 2 porce – 2 plátky libová světlá tlačenka,2 vejce,na obalení hladká mouka a strouhanka,na smažení olej
                        Postup – Nejprve ji obalíme v mouce, pak ve vejcích, nakonec v jemné strouhance.
                        Smažíme z obou stran v pánvi na oleji. Jako příloha se hodí brambory.
                        Pozor děláme ji jenom ze světlé tlačenky a pokud bude domácí jenom lepší.
                        _.v8-)._

                        #3746
                        MILA
                        Účastník

                          ROZŘEZANÁ BRAMBORA
                          Mooooc dobrý,vyzkoušejte ingredience si dejte podle chuti..základ je syrová nařezaná bramora,do zářezů jsem fouknul salám,sýr,jarní cibulku,posypal str.sýrem,polil každou br. smetanou a pekl přikryté cca hod a pak odkryté zhruba 15 minut .Je to opravdu žrádlo dopopručuju vyzkoušet.

                          #3753
                          MILA
                          Účastník

                            DUBEN – VELIKONOCE
                            jeden velikonoční recept i z kalendářem tak hezké velikonoce

                            #3763
                            MILA
                            Účastník

                              OŽRALÉ KUŘE
                              Tento recept jsem objevil na internetu … a řeknu Vám je to BOMBA! :-))

                              SUROVINY: 1 celé kuře (cca 1,5kg) ,1 plechovka piva

                              NÁLEV :2 lžíce medu ,3 lžíce oleje ,3 lžíce sojové omáčky ,1 lžíce vinného octa ,4 stroužky česneku ,1 lžička chilli v prášku ,1 lžíce červené chilli omáčky ,sůl
                              1. kuře z Fosterovy farmy
                              2. naložíme do nálevu a necháme hodinku natáhnout
                              3. pivo usrkneme a do víčka uděláme další dvě díry
                              Tak tedy vezměte celé kuře, vyndejte z něj co Vám tam Xaverov nadělil omyjte, osolte a vůbec připravte jako na běžné grilování.
                              Máte-li nějaký oblíbený recept na potírací omáčku, klidně přeskočte následující řádky a udělejte si ji po svém. Kdo se chce nechat vést nechť na pánvi dvě minuty prohřeje vlevo popsané ingredience nálevu.
                              Kuře nyní vložíme do misky ), zalijeme nálevem a necháme cca 1 hodinu nasáknout nálev pod kůži. Předem varuju, že kdo chce kůrčičku klasicky křupavou měl by se vyvarovat medu.
                              Posuneme se o hodinu kupředu. Vezměte plechovku piva , otevřete, cca 1 deci upijte a poté ostrým nožem vytvořte ve víku ještě další dva otvory. Plechovku dejte na plech, podložte nejlépe pečícím papírem.
                              Vezměte kuře a posaďte jej na plechovku s pivem.
                              Kdo si rád hraje může, jako já, upravit pózu kuřete do libovolné polohy, jediná podmínka je, že musí pořád sedět.
                              Nyní vložte plech i s kuřetem do trouby a pečte jej při 180°C cca 35 minut.
                              A nyní proč má vlastně kuře tu plechovku zaraženou tam kde ji má zaraženou. Pivo důsledkem tepla začne vzlínat a vytvoří uvnitř kuřete atmosféru pohody, jak už to jen pivo dokáže, postupně vyvzlíná do masa, díky čemuž je poté maso šťavnaté a křehké a to je možná slabé přirovnání, to maso je božská mana.
                              Tak a máme hotovo, kuřátko je krásně dozlatova propečené, takže jej vyndáme z trouby, dvěma papírovými utěrkami přidržíme, zaklepeme a plechovka se vlastní vahou sama vysune. Naporcujte a hurá ke stolu, ať Vám ta pochoutka nevychladne.

                              #3772
                              MILA
                              Účastník

                                Blíží se léto tak neuškodí správný recept na grilovačku…….

                                #3777
                                MILA
                                Účastník

                                  Dnes začínají prázdniny a někomu i dovolená tak přeji hezké prožití dovolené u vody a třeba můžete zkusit vyudit kapříka.

                                Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 33)
                                • Musíte se přihlásit.